de Chinese Naakthond
Groep Gezelschapshonden
FCI 288
Sectie 4
Rasinfo
Herkomst Vermoedelijk afstammeling van Afrikaanse naakthonden, ontdekt door Chinezen en door hen doorgefokt in een kleiner formaat. Dit ras werd ook aan boord gehouden, waar het zich verdienstelijk maakte als ratten- en muizenvanger, met als bijkomend voordeel dat de vlooien van de prooi niet oversprongen op de hond, want op een haarloos dier voelen die zich niet thuis. Door de Chinezen werden pups van deze scheepshonden over de hele wereld in havensteden verhandeld. In Europa en de VS echter pas bekend geworden in het midden van de 19e eeuw. Ook bekend als Chinese Gekuifde Naakthond (Chinese Crested).
Algemeen voorkomen Kleine, elegante, slanke, adellijke hond, met als meest typische kenmerk het (zo goed als) ontbreken van haar, en vaak ook van een deel van het gebit (meestal zijn er geen premolaren). Naast haarloze worden ook volledig behaarde pups geboren, die Powderpuff (poederdons) worden genoemd. Powderpuffs maken deel uit van het ras en het is voor de vitaliteit van het ras noodzakelijk hen ook in de fokkerij in te zetten.
Schofthoogte reuen en teven tot 33 cm
Gewicht 5,5 kg
Vacht Uiteraard moet de vacht zo goed als ontbreken, maar op het hoofd heeft de Chinese Naakthond een duidelijke kuif. Ook aan de benen en de staart komt haar voor. Alle kleuren, eenkleurig en gevlekt, zijn toegestaan.
Gebruik Gezelschapshond. De afwezigheid van vacht heeft als prettig bijeffect dat hij niet ‘honds’ ruikt. Wie allergisch is voor hondenhaar, kan mogelijk wel een naakthond in huis verdragen.
Aard Levendig en alert, vriendelijk, ook met kinderen.
Bijzonderheden De huid moet worden verzorgd: gewassen en zo nu en dan ingevet. Uitkijken met zonlicht; kou is, als de hond maar in beweging blijft, minder een probleem.
bron: Raad van Beheer